Thursday, December 7, 2006

Prednosti (nedostaci) malih preduzeća

Praksa je pokazala da, iako u velikim kompanijama preduzetništvo doseže zavidan nivo, ono dosta zaostaje u odnosu na intenzitet i uspeh preduzetništva u malim i srednjim preduzećima. Mala preduzeća su u mogućnosti da u kratkom vremenskom roku spoznaju želje i namere kupaca, da im se brže izađe u susret, i da se brzo prilagode promenama na tržištu (dok velika preduzeća uoče promene i pokrenu veliku operativu, mala preduzeća već stižu izvući korist iz tih promena). Sledeća prednost malih preduzeća je u tome da mali biznismeni brzo i jednostavno komuniciraju sa tržišišnim okruženjem (nabavka, prodaja, distribucija), tako da rešavaju problem neposredno bez zastoja, jer sami odlučuju i to odmah. Efikasno korišćenje raspoloživih sredstava i fleksibilno korišćenje radne snage takođe pomažu malim preduzećima da budu uspešnija od velikih. Mali biznis brzo ulazi u konkurentsku borbu, konkurišući ponekad u tržišnim segmentima velikih firmi koje jednostavno ne obraćaju pažnju na njih. Ovo su samo od nekih razloga zašto su mala preduzeća u proseku uspešnija od velikih, ali, postoje i brojni razlozi na koje treba ukazati u pogledu prodadanja malih preduzeća. Osobe koje se nalaze u malom biznisu susreću se sa nizom problema i ograničenja te i sama činjenica da se radi o malim preduzećima navodi nas na pomisao o njihovim slabostima kojih naravno ima i najčešće su uzroci propadanja tih preduzeća. Menadžerske nesposobnosti malog preduzetnika, zatim nedostatak stručnih saradnika i konsultanata najčešće su problemi koje firma ne može preživeti, i to u čak 61% slučajeva upravo su navedeni nedostaci koji dovode do propadanja preduzeća.
Malo ili nikakvo iskustvo u proizvodu ili usluzi pre pokretanja preduzeća takođe može biti uzrok za propast, ali i skupog plaćanja njegovog sticanja kroz greške.
Ali, trenutna situacija u Srbiji po republičkim podacima Zavoda za Statistiku, ukazuju da najveće učešće u društvenom bruto proizvodu imaju mala i srednja preduzeća, što je i sasvim normalno imajući u vidu da se nalazimo u procesu tranzicije, gde bi upravo mala i srednja preduzeća trebala da iznesu svu težinu procesa tranzicije.

No comments: